Indul a lelkipásztori szolgálat a temetőben

 

Átadták a Pécsi Központi Temetőben a szeptember 1-én induló lelkipásztori szolgálat irodáját. A Pécsi Egyházmegye és a Biokom együttműködésének köszönhetően az új szolgáltatás az egyházi temetési szertartások ügyintézését fogja megkönnyíteni.

Még június végén számoltunk be arról, hogy együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Központi Temetőt üzemeltető Biokom Nkft. Akkor azt jelentették be a felek, hogy hamarosan lelkipásztori szolgálatot indítanak a sírkertben. A városüzemeltetési cég vállalta egy irodahelyiség biztosítását, amelyben a szolgálat működhet majd. Ennek az ünnepélyes átadóját tartották meg ma délelőtt a temetőben.

A lelkipásztori szolgálat célja az, hogy az egyházi temetési szertarások ügyintézést megkönnyítse, meggyorsítsa, hiszen így a gyászoló hozzátartozók ezt is a temetőben tudják majd intézni a jövőben. Ez nagy könnyebbség lehet a családok számára a nehéz időszakban, hiszen így egyszerűbbé és gyorsabbá válhat az ügyintézési folyamat. Az iroda szeptember 1-én nyit, a napi ügyintézési idő pedig igazodik a temetői ügyfélszolgálat nyitvatartásához.

 

"Egy-egy család életében a legnehezebb a gyász – mondta el az iroda átadóján Felföldi László megyéspüspök. – Ilyenkor az egyháznak is minél jobban a gyászólok mellé kell állnia. Fizikailag is közelebb kell lépnünk, éppen ezért is született meg a lelkipásztori szolgálat gondolata. A mellett, hogy a temetéssel kapcsolatos ügyek intézésben tudunk így nagyobb támogatást adni a hozzátartozóknak, a gyász feldolgozásában is segíteni tudnunk. Nagyon hálás vagyok a temető vezetésének és a Biokomnak is, mert az első perctől kezdve nagyon nyitottan, támogatóan álltak az ügy mellé."

 

A ravatalozó épületében kapott helyet az új iroda, amelynek kialakítását az egyházmegye vállalta magára. A Biokom a helyszín biztosítása mellett az internetkapcsolat kiépítéséről gondoskodott.
A ravatalozó épületében kapott helyet az új iroda, amelynek kialakítását az egyházmegye vállalta magára.
A Biokom a helyszín biztosítása mellett az internetkapcsolat kiépítéséről gondoskodott.

"Idén indítottuk el a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Programunkat, hiszen feltett szándékunk, hogy évről évre mind méltóbb körülmények fogadják a temetőbe kilátogatókat – jelentette ki Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője. – Ennek keretében idén beszereztünk egy speciális felülettisztító berendezést, de elkezdtük új urnaföldek, urnaparcellák kialakítását is, illetve már tavaly elindítottunk egy fásítási programot, amit ősszel újabb 200 facsemete elültetésével folytatunk. Az együttműködésünk Püspök úrral és az Egyházmegyével méltón illeszkedik ebbe a sorba, hiszen a lelkipásztori szolgálat irodája egy régóta tervezett, hiánypótló beruházás."

Pécs alpolgármestere, Nyőgéri Lajos a fejlesztésben részt vevő felek együttműködését emelte ki, szerinte ugyanis az Egyházmegye és a városüzemeltetési vállalat közös munkája nyomán nagyon gyorsan sikerült megvalósítani a fejlesztést.

Az átadó végén a megyéspüspök megáldotta az új irodát, amely 2022. szeptember 1-től már a gyászolók szolgálatába áll.