Temetői tájékoztató

Mindenszentek és halottak napja ünnepén idén is sokan látogattak ki a Pécsi Köztemetőbe. A hozzátartozók virágokkal és mécsesgyújtással emlékeztek elhunyt szeretteikre. 

Sokan feledkeznek meg ilyenkor a kiégett mécsesekről, melyek egy nagyobb vihart követően szétszóródhatnak a temetőben. A sírkert rendezettségének megtartása érdekében a Pécsi Köztemető munkatársai az urnafalaknál, urnapiramisoknál és a szórókutaknál összegyűjtik, majd a hulladéktárolókba helyezik ezeket a mécseseket. 

Látogatóinknak fontos még tudni, hogy kollégáink gyakran találkoznak veszélyes állapotban lévő síremlékkel. Sajnálatos módon a fejkövek olykor nincsenek megfelelően rögzítve, ami azért veszélyes, mert egy nagyobb szél is eldöntheti azokat, de akkor is elmozdulhat, ha valaki nekitámaszkodik. A síremlékek a megváltási idejük alatt magántulajdont képeznek és ezeknek a biztonságos műszaki állapotban tartása a sírok felett rendelkező személy kötelezettsége és felelőssége. Ha a nem megfelelő műszaki állapotban tartás miatt egy esetleges személyi sérüléssel járó baleset történik, vagy más sírokban keletkezik kár, akkor ebben az esetben a sír felett rendelkező személyt terheli felelősség.  

Egy melegfront miatt ma még kellemes, őszi idő van, de a hét második felében ismét fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani a reggeli órákban. A Pécsi Köztemetőben november 15-től elzárjuk a temetői csapokat, hogy megóvjuk azokat az elfagyástól.

Látogatóinkat arra kérjük, hogy akik kilátogatnak majd a sírkertbe, azok a szükséges vízmennyiséget vigyék magukkal.